Vincent Corjanus (1995) draait al meer dan 10 jaar mee met zijn liedjes en gedichten. Soms groots, rockend en meeslepend en vaak ook klein en kwetsbaar. Hij schreef acht dichtbundels en bracht verschillende cd's uit. De gedichten van Corjanus waren te horen tijdens Ted Talks, radioshows op 3fm en Radio 2 en ook Frank Boeijen droeg werk van hem voor. De poëziepop-liedjes van Corjanus zijn teder en rauw. Soms met een vleugje elektronica, maar altijd recht uit hart. De songs Tussen Alles En Niets, Geen Gevaar en Tekeningen In Het Zand laten horen wat we de komende tijd van de jonge zanger zullen horen. Een nieuwe koers. Op jacht naar een geheel eigen geluid, zonder de kern te verliezen. 

Uitgebreide biografie:

Vincent Corjanus werd geboren op 17 april 1995 in Zwolle. Al op jonge leeftijd begon hij met het schrijven van verhaaltjes en liedjes. Er is geen moment geweest dat Corjanus de pen liet vallen. Op zijn kamertje stond vrijwel altijd de muziek aan; Frank Boeijen, Pink Floyd, Fleetwood Mac en Bob Dylan. Toen hij in de pubertijd zich waagde aan literaire werken van Harry Mulisch, Victor Hugo, Joost Zwagerman en Jan Wolkers werd de kiem gelegd voor zijn liefde voor de literatuur.

 

Stilte voor de storm
Op 16 jarige leeftijd bracht Corjanus zijn allereerste dichtbundel Woorden wonen in huizen uit. Het werd het begin van een poëtische reis. Op 7 april 2012 werd het boek gepresenteerd in platenzaak Blue Music in Kampen. Enkele maanden later droeg zijn grote inspiratiebron Frank Boeijen het gedicht Wonder van Corjanus voor in de stadsgehoorzaal in Kampen. Een aanmoediging om verder te gaan met schrijven. Nog geen jaar later verscheen op 16 februari 2013 het omvangrijke poëtische document De zichtbare ziel, bestaande uit honderdvijftig gedichten over een zoektocht van een jongen in de spiegel. Ondanks dat het boek een stuk minder succesvol was, besloot de jonge kunstenaar een uitstapje te maken naar de muziek. Samen met muzikant Felix Peterson componeerde hij de single Woorden van een oude liefde. Het liedje werd gepresenteerd in de bibliotheek van Harderwijk. Ondanks wat media-aandacht bleef het angstvallig stil. Na een aantal optredens op festivals in Groningen, Amsterdam, Zwolle en Enschede besloot Corjanus de handdoek in de ring te gooien.

 

Tomeloze energie en inspiratie
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op reis door Oost-Europa, in de zomer van 2015, legt Corjanus de laatste hand aan Sporen van de zon. De nadruk lag vooral op het afscheid nemen, maar ook het reizen is een thema dat veel terugkeert in de dichtbundel. De derde bundel, werd een nieuwe start. Het boek werd succesvol aan de pers gepresenteerd op 4 september 2015. Het eerste exemplaar was voor de burgemeester van Kampen, Bort Koelewijn. De kleine promotour langs bibliotheken in o.a. Harderwijk en Uden werd tevens een groot succes. Echter was er geen tijd om stil te zitten. Eind december in Antwerpen ontstond het idee voor nog een dichtbundel: Dromers en dwazen. Na een doldwaas halfjaar vol nieuwe inspiratie en tomeloze energie verscheen op 18 juni Dromers en dwazen. Het boek bestempelde het einde van een tijdperk, maar ook het startschot van een nieuwe onbekende toekomst. Ook aan dit boek werd een korte promotour gekoppeld.

 

Met gitaar
Hoewel Corjanus na zijn vorige single huiverig was om weer te gaan zingen besloot hij het toch nog een keer te proberen. De optredens moesten dynamischer worden. Gedichten op muziek – naast de gebruikelijke voordrachten. Op 17 april 2017 verscheen Dromen Schilderen op de streamingsdiensten. Een aantal optredens in de zomer volgden. Voor het eerst verscheen de dichter nu ook met een gitaar op het podium.


Touren
Op 29 september 2017 verscheen de vijfde dichtbundel Regenboogbloemen. Een nieuw positief geluid in roerige tijden. Ieder gedicht symboliseert een bloem, de gehele bundel is het boeket. 2018 staat in het teken van de omvangrijke Poetry & Musica Tour. In dit programma staat ‘de reis zonder bestemming’ centraal. Samen met het publiek maakt Corjanus een poëtische reis met nieuwe liedjes en gedichten. De tour werd afgetrapt in Zwolle en was daarna onder andere te zien in Tilburg, Lochem, Zwolle, Uden en Leeuwarden. Op 28 december 2018 ging een langgekoesterde wens van Corjanus in vervulling: een eigen cd. De cd Laten We Het Thuis Noemen bevat onder andere publieksfavorieten als Regenboogbloemen en Eenvoud.

Hartenwacht en Nachtgeluk
In januari 2019 werd The Poetry and Musica Tour afgesloten in het Belgische Maaseik en het Zuid-Hollandse Lisse. Nog geen tweede maanden later verscheen de nieuwe single De Weg naar Huis. Een gesproken gedicht op muziek gezet. De single is niet zonder toeval verschenen, de tekst is te vinden in ‘Hartenwacht’. Zijn zesde bundel verscheen op 17 april 2019. De nieuwe tour werd afgetrapt in het TrompTheater in Leeuwarden. In de tweede helft van 2019 verschenen de singles Dansen en Hotel Weemoed. Een eenmalig experiment, waar producer Jelmer Westra een ferme stempel op heeft gedrukt. De Hartenwacht Tour werd succesvol afgesloten in Waalwijk. In het nieuwe decennium verscheen de zevende bundel Nachtgeluk, voorlopig het laatste boek van Vincent Corjanus. De afgelopen jaren bracht Corjanus in een bizar tempo dichtbundels uit. De focus zal in de jaren ’20 liggen op meer rust én muziek.

Terugblikken
Om de jaren tien af te sluiten verschenen in februari 2020 de verzamelbundel Alles wat achter ligt en de verzamel-cd De Weg naar huis. De cd en het boek staan centraal tijdens The Rock-‘n-Roll Poetry Tour. Een programma waarin Corjanus terugblikt op het poëtische avontuur. De aftrap in Sleen kreeg een lovende recensie. Door de Corona-crisis werd de tour vroegtijdig gestaakt. Wel deed Corjanus nog een optreden tijdens Cultuur in Actie naast o.a. Freek de Jonge, Thomas Acda en Claudia de Breij. Op 29 mei 2020 verscheen de poppy single Loraine. Door de corona-crisis besloot de zanger vanuit huis liedjes te gaan opnemen. Loraine bleek een schot in de roos. Het lied werd meer dan tienduizend keer gestreamd op Spotify. Meer van deze corona-knutsel-liedjes verschenen er op 17 oktober 2020; de EP Melodramatische Liedjes Voor Een Weergaloze Herfst. De liedjes hebben een geheel eigen geluid. Een samensmelting van poëzie, muziek, melancholie en vergankelijkheid. Schepen worden verbrand, want: Nog Lang Niet Dood.

In het begin van 2021 meer nieuwe muziek: de single Samen. Speciaal gemaakt voor de bibliotheek van Tubbergen. De single was met enige regelmaat te horen op verschillende radiozenders en op TV Oranje. Het lied stond op plek 1 in de 2 minuten Show Toplijst van week 10 op Pinguin Radio.

Drama & Avontuur
Op 29 oktober 2021 verscheen de cd Drama & Avontuur. Op één liedje na is de gehele plaat door Vincent zelf opgenomen en geschreven. De opnames vonden plaats in zijn thuisstudio in Zwolle en op het Waddeneiland Terschelling. De jubileumtour 10 jaar Drama & Avontuur werd in het najaar van 2021 afgetrapt in de bibliotheek van Nijkerk en werd een jaar later afgesloten in de bibliotheek van Hasselt. 

Lichtbreuk
De single Tussen Alles En Niets, die eind november verscheen, is een
voorproefje van het nieuwe project Lichtbreuk dat in 2023 verscheen. Het project werd feestelijk gepresenteerd in Grand Café Zuijdt in Zwolle. 

De nieuwe tour werd gestart, een reis langs plekken door heel Nederland. Tot nu toe is Lichtbreuk de grootste tour die Corjanus ooit heeft gedaan. De tour werd afgesloten in het Schaffelaartheater in Barneveld. 

In het voorjaar van 2024 vertrok Corjanus naar Parijs om te schrijven en nieuwe muziek op te nemen. 

 

 

Bibliografie:
Woorden wonen in huizen, Boekscout Soest 2012
De zichtbare ziel, Boekscout Soest 2013
Sporen van de zon, Blurb Amsterdam 2015 
Dromers en dwazen, VCNL Kampen 2016 
Regenboogbloemen, VCNL Kampen 2017
Hartenwacht, VCNL Kampen 2019 
Nachtgeluk, VCNL Kampen 2020 
Alles wat achter ons ligt, VCNL Kampen 2020
Lichtbreuk, Hartenwacht Kampen 2023

Discografie:
Woorden van een oude liefde, 2013 (met Felix Peterson)
Dromen Schilderen, 2017
Meer, Meer, Meer!, 2018
CD: Laten We Het Thuis Noemen, 2018
De Weg naar Huis, 2019
EP2, 2019
Dansen, 2019
Hotel Weemoed, 2019
CD: De Weg naar Huis, 2020
Loraine, 2020
Melodramatische Liedjes Voor Een Weergaloze Herfst, 2020
Virus (Lockdown Versie), 2020
Samen, 2021
Vaarwel Boze Droom, 2021
Alles Wat Ik Heb, 2021
CD: Drama & Avontuur, 2021 
Even Alleen, 2021
Geen Gevaar, 2022
Tussen Alles En Niets, 2022
Zomer Op Terschelling, 2023
CD: Lichtbreuk, 2023
Crisis Surprises, 2023

Live programma’s:
Onder een Wassende Maan, 2014
De Sporen van de Zon, 2015
Dromers & Dwazen, 2016
The Poetry and Musica Tour, 2018/2019
De Hartenwacht Tour, 2019/2020
The Rock-‘n-Roll Poetry Tour, 2020
10 Jaar Drama & Avontuur, 2021/2022
Lichtbreuk, 2023